Bloemkool-rode linzenburgers met rodebietenketchup

En jawel het is nog steeds bloemkooltijd dus reden genoeg voor nog een receptje om deze kanjers in te verwerken. Deze burgers gaf ik een Marokkaanse toets door de combinatie van frisse groene kruiden, rode linzen en de verwarmende ras el hanout. Zelf burgers maken doe je trouwens in een wip en met wat je op dat moment in huis hebt met het spiekblad dat ik maakte voor Velt vzw. De ketchup is niet echt ketchup maar het zoetzuurgehalte deed me toch gaan voor die naam. Hij zorgt voor de perfecte frisse balans naast de stevige smaak van de burger. En tja de kleur krijg je er gratis bij. Om op slag verliefd van te worden. Laat die zwoele zomeravonden maar komen.

Voor 12 burgers
500 g bloemkool (roosjes en stelen )
200 g rode linzen
400 ml groentebouillon
2 pijpajuintjes
80 g havervlokken
2 el maizena
2 el ras el hanout
2 el citroensap
handje versnipperde munt
handje versnipperde koriander
handje versnipperde platte peterselie
peper en zout
olijfolie

Voor de ketchup
200 g gekookte rode biet
150 ml sojaroom
sap en schil van 1/2 citroen
peper en zout
100 ml zonnebloemolie (of een andere neutrale olie, geen olijfolie)
1 el tahin

Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de steel in schijfjes. Kook of stoom de bloemkool beetgaar en hak hem grof. Kook de rode linzen op middelmatig vuur beetgaar in de groentebouillon. Laat allebei afkoelen.
Hak de pijpajuintjes fijn. Meng bloemkool, rode linzen, maizena, havervlokken, ras el hanout, citroensap, munt, koriander en platte peterselie en kneed (hard knijpen!) met je handen tot een stevig burgergehakt. Smaak af met peper en zout. Laat even rusten. De havervlokken en maizena nemen zo vocht op en zorgen dat het gehakt kleeft. Je kan het gehakt ook heel even in de foodprocessor doen of er hier en daar de mixer eens in zetten om de textuur wat te breken en het gehakt nog kleveriger te maken maar bij mij was dit niet nodig. Vorm mooie platte burgers en bak aan beide zijden goudbruin met olijfolie in een pan. Je kan de burgers nu perfect invriezen. Leg tussen elke burger een blaadje bakpapier om kleven te voorkomen en haal het aantal burgers dat je nodig hebt er zo gemakkelijk uit.

Doe de rodebiet, sojaroom, tahin, peper en zout, citroensap en schil in de blender. Laat draaien tot je een egale massa hebt. Giet nu beetje bij beetje de olie erbij. Zet de blender uit en giet de ketchup in een potje. De ketchup is minstens een week houdbaar in de koelkast. 

Serveer de burgers met de ketchup, een slaatje en rijst, couscous, gebakken patatjes of frietjes voor een volwaardige maaltijd. 

2 Reacties op “Bloemkool-rode linzenburgers met rodebietenketchup”

  1. Bedankt voor het doorsturen van het lekkere receptje van de bloemkool Leentje! Er staat al één te stomen, vers van de bioboer waar we wekelijks langsgaan! ( De Zaaier in Ruddervoorde ) Een echte filosoof, ziet er ook zo uit, fijn om gesprekken met hem en zijn vrouw te hebben! ( zij is apothekeres , werkt 2 dagen in een apotheek waar ze heel veel expertise hebben ivm homeopathie. ) We zijn volop tomaten en nog een aantal andere groenten aan het kweken en eten al een tijdje van eigen sla, vooral in de veranda gekweekt! We waren vorige week op bezoek bij Lieve Seyssens , heel tof, ook haar partner!! Hebben haar de fermentatiepotten gegeven, die van jou en die van ons. Ze was al eens op bezoek bij ons met de fiets en kon ze toen niet meedoen. Ze heeft ook een leuke tuin en moestuin! ( zie foto ) Hier een paar foto’s van onze tuin en één van Lieve ( de eerste )is wel groter dan op de foto.

    NB: als je soms wat tomatenplantjes wilt, we doen er morgen mee naar Ann en je kan er anders ook een paar krijgen. We kunnen ze afzetten bij jou of anders kom je ze halen bij Ann en Lotje.

    Nog een fijne zonnige week en groetjes aan je schatten! X Katie en Dannie

    >

    1. Super! Lieve heeft inderdaad een prachtige tuin en is een fantastische madame! Dank voor voorstel tomatenplantjes maar heb er zelf heel wat gekweekt. Geniet van zomerse moestuin en keuken. Groetjes!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.