Linzenpaté met gekarameliseerde appeltjes

Dit recept is weer echt zo’n toevalstreffer, zo’n baby van de improvisatie, zo’n klein keukengelukje. Ik maak al sinds jaar en dag met veel succes linzenpaté met prei maar als de herfst zo heerlijk in de lucht hangt en je daardoor plots elke week paddenstoelen in huis hebt en elke dag zin om appeltaart te bakken, dan komen de dingen soms plots samen en zorgen voor een feestje dat je niet meer kon tegenhouden. Ja, zo gaat dat in de intuïtieve keuken. Zoet en zout hebben elkaar in mijn keuken altijd al uitgedaagd en versterkt en dat was deze keer niet anders. Ik moest plots denken aan van die echte ouderwetse herfstpaté die ze vaak afwerken met appeltjes of veenbessen. En toen ik appels begon te karameliseren voor een cake wist ik het plots zeker: mijn linzenpaté wou ook appels en wie ben ik om paté iets te weigeren. Dus als je nu een appelcake bakt, weet wat je te doen staat…

Linzenpaté met gekarameliseerde appeltjes

Voor een bakvorm van 20 op 10 cm
150 gr groene linzen (genre dupuy of beluga)
2 stronken prei
200 gram kastanjechampignons
150 gram tofu
1 tl nootmuskaat
1 el tamari of sojasaus
1 el (vegan) worcestersaus
300 gram appel
1 el kokosolie
1 tl kaneel of koekkruiden
1 el bruine suiker of kokosbloesemsuiker
1 liter groentebouillon
peper en zout
olijfolie

Kook de linzen gaar in de groentebouillon, giet af. Snijd de prei fijn en stoof in olijfolie met de nootmuskaat. Blus met de worcestersaus. Voeg de linzen toe en zet het vuur uit. Laat afkoelen.

Verbrokkel de tofu grof. Snijd de champignons in vier. Bak de champignons met de tofu en in gul olijfolie tot goudbruin. Blus met de sojasaus. Laat afkoelen

Schil de appel en snijd in blokjes en bak in de kokosolie met de kaneel en de suiker tot goudbruin.

Doe de linzen met prei en de tofu met champignons in een kom. Zet er een paar keer stevig de staafmixer in zodat je een kleverige massa met toch nog flink wat textuur hebt. Roer de appeltjes er nadien onder. Smaak af met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 150°C. Vet de bakvorm in met olijfolie. Stort het patébeslag erin en druk goed aan. Laat gedurende 45 min bakken. Let op dat de paté bovenaan niet te donker wordt. Zet het vuur anders nog wat lager.

Laat de paté afkoelen. Smeer op brood of serveer een plak paté (kan wel wat verkruimelen but who cares if the taste is so divine. ;)) met gebakken aardappeltjes en rodekool, appelmoes of kriekjes.

Variaties:

-Maak de paté gerust eens met andere ingrediënten. Vervang de groenten door andere seizoensgroenten. Vervang de noten door andere noten (kastanjes!). Vervang de linzen door bonen. Vervang de kastanjechampignons door andere paddenstoelen.

-Voeg voor een extra feestelijk resultaat een scheut calvados of cognac toe aan de appeltjes.

2 Reacties op “Linzenpaté met gekarameliseerde appeltjes”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.