Pasta Alfredo

Nu heb ik me daar toch een zalig pastareceptje met jullie te delen! Ge gaat uw geluk niet op kunnen! Het idee kreeg ik van Pinch of Parsley (die ik volg op Instagram) en het was hier zo’n succes dat ik het vandaag alweer opnieuw maakte. Houd ons niet langer in spanning, mens! hoor ik u denken. Voor de draad met uw recept! Awel, Lauren van Pinch of Parsley maakte dus een heerlijke Alfredosaus op basis van… witte bonen! De Pasta Alfredo werd in 1914 in Rome bedacht en geserveerd door Alfredo di Lelio. Het was een behoorlijk zware saus op basis van boter, room, look en parmezaanse kaas maar de pasta was zo lekker dat hij gans Rome en uiteindelijk de wereld veroverde. Wij kennen deze saus iets minder goed maar in de US smijten ze Alfredosaus op werkelijk ALLES. En ja, ze zijn daar inderdaad wel een beetje zot maar hierin kan ik hen dus geen ongelijk geven. Alfredosaus is gewoon verslavend lekker.

Minstens even lekker maar veel minder zwaar en vooral honderd procent plantaardig is de versie die Lauren ervan maakte met witte bonen. Zelf speelde ik nog wat met de ingrediënten (u know me!) en kwam tot deze zalig snelle verwenpasta die perfect past bij het einde van de winter: genoeg comfort omdat die lange winter zo zwaar gewogen heeft maar ook genoeg pit om u een schop onder uw gat te geven en naar buiten te jagen om die witte snoet weer wat kleur te gunnen in de bijna-lentezon. Dus hup, maken die handel! Alfredo zou content geweest zijn als hij zag hoe creatief wij met zijn saus omspringen. (Allez, laat het ons hopen, hé.)

Pasta Alfredo

Voor vier
600 g (volkoren) fettuccini (of tagliatelli)
400 g gekookte witte bonen
6 el gistvlokken
sap van een halve citroen
3 el sojasaus of tamari
4 tenen look
200 g sjalot (of ui)
bussel peterselie
bussel bieslook
1 el rozenharissa (of berbere of chilivlokken)
600 g knolselder
600 g prei
400 ml bouillon
150 gram pompoenpitten
olijfolie
peper en zout

Versnipper de ui. Snijd de knolselder in dobbelsteentjes. Snijd de prei in dunne ringen. Hak de peterselie grof. Hak de bieslook fijn.
Zet een pot op het vuur met olijfolie. Roerbak de ui en pers of rasp de look erbij. Schep 1/4 van de ui en look in een kommetje en zet opzij. Voeg knolselder en prei toe, breng op smaak met peper en zout en laat op het gemak gaar stoven. Zet een grote pot gezouten water op het vuur voor de pasta. Doe intussen de witte bonen, de 1/4 ui en look, de peterselie, 2 el sojasaus, de gistvlokken en de bouillon in een blender en mix tot een gladde saus. Giet de saus bij de groenten, roer alles goed om en zet het vuur uit.
Kook de pasta gaar. Rooster de pompoenpitten in een pan tot ze gaan knisperen en geuren. Zet het vuur uit. Blus de pitten met een lepel sojasaus en meng goed. De sojasaus zal wat aan de pan blijven kleven maar dat is niet erg.

Voeg de pasta toe aan de saus en meng goed onder. Serveer een portie van de pasta met de pitten, wat versnipperde bieslook en een snuif rozenharissa.

Variaties:
-Vervang de prei en knolselder gerust door andere groenten zoals pastinaak, pompoen, wortel, raapjes, warmoes, andijvie, aardpeer, savooi, schorseneren, champignons, broccoli,…
-Vervang de pompoenpitten door zonnebloempitten of noten
-Vervang de peterselie door rucola, spinazie, brandnetel, zevenblad,…
-Vervang de bonen door linzen of kikkererwten

Tip!
De pitten zijn een heerlijke (maar gevaarlijk verslavende) snack. Ook lekker als topping op soep, slaatjes, broodjes, een dip. Allez, doe er uw ding mee!


Eén reactie op “”

  1. Dank voor dit recept Leentje!! Hoort en ziet er heel lekker uit! Zullen we eens uitproberen! En de manier waarop je dat recept beschrijft is ook super! Wat een creatieve inspiratie jij toch hebt! Bravo!!!

    Groetjes van Katie en Dannie

    >

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.